Scurt Istoric

Istorie Decembrie 10, 2014

Pe la 1919 în satul Făcuţi, actualul Podişu, din parohia Ulmi-Liteni, comuna Belceşti, raionul Hârlău, funcţiona o capelă de cimitir cu hramul ,, SF.M.MC. DIMITRIE IZVORÂTORUL DE MIR”, la marginea satului cu cimitir alături. 

Aceasta a fost de-a lungul timpului făcută din lemn apoi din zid, fiind modificată şi mărită de enoriaşi cu acordul tacit al unor autorităţi locale.Cea mai mare distrugere  a suferit-o în urma celui de-al Doilea Război Mondial.

În textul de pe icoana Sf. Ioan Botezătorul de pe catapeteasmă spune:,,Sub arhipăstorirea I.P.S. Sebastian Mitropolit al Moldovei şi Sucevei refăcutu-sa acest Sf. Locaş- Biserica cu hramul  Sf. M.M.Dimitrie – ce a fost distrus de mistuitorul foc al războiului din 1944, realizându-se totul cu cheltuiala evlavioşilor enoriaşi ai satului Făcuţi, parohia Ulmi-Liteni.

Pentru încununarea de istov a lucrării începută în ziua de Sf. Proroc Ilie 1949 ostenitu-s-a P.C. Sa Pr. Paroh Gheorghe I. Popovici, cântăreţi bisericeşti  Gh. A.Harbuz şi Ioan C. Ciobanu, cu purtarea de grijă a vrednicului epitrop D-tru Corgeag şi a membrilor Consiliului şi Comitetului Parohial: Costache Ichim, Vasile C. Chelcu, Leon V. Doroi, Gheorghe Velniceru, D-tru Munteanu, Ion Cîtea şi a fostului epitrop Vasile  Liţă şi Mihalache Hodoreanu.Pictura iconostasului s-a încondeiat de pictorul Varahiil Moraru, arhimandrit din Mănăstirea Durău, sculptor C. Croitoru din Grumăzeşti. Sfinţitu-s-a cu strălucită sărbătoare în anul 1955.”

Într-un tablou reprezentând un ,,Act Comemorativ” din biserică se menţionează că sfinţirea bisericii s-a oficiat de P. S. Teofil al Romanului şi Huşilor la 15 iulie 1956, în timpul Părintelui Protopop al Raionului Hârlau, Vasile Tărăboanţă.

Din 2002 şi până în prezent , biserica a fost înfrumuseţată prin donaţiile credincioşilor cu icoane noi, iconostase noi, clopot nou, policandru nou, veşminte şi podoabe noi etc.

S-a construit o nouă casă de prăznuire în curtea bisericii şi o casă parohială în apropiere, care a fost sfinţită de I.P.S. Teofan Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei în timpul Părintelui Protopop N icolae Crăciun, pe 15 septembrie 2012.